Doorstroom begrenzers

De standaard stroomsnelheid van een kraan ligt tussen 10 en 15 liter per minuut. Maar voor een wastafel is 6 liter per minuut voldoende, en de keuken 10 liter. Een doorstroombegrenzer is dan nuttig.

Een doorstroombegrenzer is een ring van kunststof of rubber in de kraan, die de doorstroomsnelheid van het water omlaag brengt. Veel (nieuwe) kranen hebben een ingebouwde doorstroombegrenzer. Bij nieuwe kranen die dat niet hebben, kan een begrenzer vaak zonder meerkosten worden gemonteerd. U kunt er ook achteraf een monteren.

Doorstroombegrenzers zijn beschikbaar voor doorstroom van maximaal 6, 8, 10 of 12 liter water per minuut. Veel doorstroombegrenzers hebben ook een schuimstraalmondstuk ingebouwd. Neem bij aanschaf van een doorstroombegrenzer altijd het oude mondstuk van uw kraan mee.

Een schuimstraalmondstuk zit op de mond van de kraan gemonteerd en voegt lucht toe aan de waterstraal. Daardoor lijkt het alsof er een vollere straal water uit de kraan komt. Zonder dat u het merkt gebruikt u daardoor minder water.

Losse inlegringetjes (zogeheten restrictorplaatjes) tussen de kraan en het schuimstraalmondstuk helpen ook water te besparen. De schuimstraal wordt er wel minder vol van. Neem het oude schuimstraalmondstuk mee naar de winkel, als voorbeeld voor de juiste maat.