Controle & Onderhoud zonnepanelen

Onderhoud is belangrijk

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Eventueel vuil wordt namelijk automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld door regen of sneeuw. Het is echter wel belangrijk om uw zonnepanelen regelmatig te controleren op eventueel vuil dat is achtergebleven, zoals bladeren of stof. Als dit vuil blijft zitten, kan dit namelijk een negatief effect hebben op het rendement van uw zonnepanelen. Zo kunnen de zonnepanelen door vuil wel 2% tot 3% aan rendement verliezen. Zorg er daarom voor dat uw zonnepanelen schoon zijn, om een hoge opbrengst te garanderen. Ook is het belangrijk om uw zonnepanelen af en toe te inspecteren, of te laten inspecteren, op eventuele beschadigingen of defecten. Hiervoor zorgt u niet alleen voor een hoog rendement, maar ook voor een extra lange levensduur.

Zonnepanelen schoonmaken

Wanneer onderhouden?

De beste tijd om uw zonnepanelen te inspecteren en eventueel schoon te maken, is aan het begin van de lente. De lente en zomer zijn de seizoenen met de meeste zonuren, en het is dus gunstig als uw zonnepanelen in deze periode optimaal presteren. Probeer uw zonnepanelen daarom altijd op tijd te controleren, om zoveel mogelijk energie te genereren in de lente- en zomerperiode.

Schoonmaken

Zit er vuil op uw zonnepanelen? U kunt ervoor kiezen om dit zelf schoon te maken. Houdt hiervoor wel rekening met enkele regels, om te voorkomen dat u de zonnepanelen beschadigd. Sommige zonnepanelen zijn voorzien van een dunne, vuilafstotende laag. Deze zonnepanelen mogen absoluut niet gereinigd worden met reguliere zeep of allesreiniger. U kunt de vuilafstotende laag dan aantasten, waardoor uw zonnepanelen beschadigd raken. Als u uw zonnepanelen schoonmaakt, is het ook belangrijk om alleen zeep te gebruiken die hier speciaal voor gemaakt is. Natuurlijk kunt u de zonnepanelen ook schoonmaken met enkel lauw water en een zachte borstel of spons. Gebruik vooral geen schuurspons, aangezien er hierdoor krassen op de zonnepanelen kunnen ontstaan. Ook de hogedrukspuit kunt u het beste links laten liggen. Deze kan uw zonnepanelen ernstig beschadigen.

Zonnepanelen monitoren

Wij adviseren altijd om het zonnepaneelsysteem te voorzien van een monitoringssysteem. U kunt de opbrengst van uw zonnepanelen dan op de voet volgen, via bijvoorbeeld uw computer, tablet of smartphone. Zit er vuil op uw zonnepanelen of zijn uw zonnepanelen beschadigd? Dan ziet u dit met het monitoringssysteem direct, door het verschil in opbrengst.

Uitbesteden aan een specialist

Zonnepanelen schoonmakenU kunt er voor kiezen om uw zonnepanelen zelf schoon te maken of om hiervoor schipper duurzaam energie advies in te schakelen. Voor de inspectie van uw zonnepanelen is het wel altijd verstandig om een zonnepanelen specialist langs te laten komen. Een specialist kan controleren of alle onderdelen van de zonnepanelen nog goed werken en of alle kabels en bevestigingsmaterialen nog goed zijn aangesloten. Hierdoor weet u zeker dat u een optimale opbrengst kan behalen met uw zonnepanelen.

Servicecontract

We begrijpen dat het voor u wellicht lastig is om jaarlijks het dak op te gaan. Daarom bieden wij u ook een servicecontract aan.

In dit servicecontract is inbegrepen:

  • Grondige controleren van uw zonnepanelen en eventueel wegnemen van vervuilingen
  • Controle van de opbrengst van de panelen (eventuele problemen worden zo snel opgespoord).
  • Controle van de connectoren van de zonnepanelen.
  • Controle van de kabels op eventuele beschadigingen.
  • Controle van de werking van de omvormer.
  • 1 x per 5 jaar een thermoscan van uw zonnepanelen

De kosten voor dit servicecontract bedraagt € 0,03 per Wp / per jaar. Bij uw offerte geven wij u exact op hoe hoog de kosten voor het servicecontract zijn voor uw specifieke installatie.

ook voor sets die wij niet geplaatst hebben kunt u een service contract afsluiten. de kosten hiervoor bedragen € 0,05 per Wp / per jaar.

U kunt voor meer informatie vrijblijvend contact opnemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.