Zuinige apparatuur

Sommige apparaten, zoals koelkasten, vriezers en wasmachines, zijn afgelopen decennia veel zuiniger geworden. Gaan deze apparaten kapot, dan is vervanging uit het oogpunt van milieu beter dan repareren.

Koelkasten en vriezers van voor 2000, oudere wasmachines, vaatwassers en wasdrogers kunt u uit oogpunt van milieu het best vervangen door energiezuinige nieuwe apparaten.

Nieuwe koelkasten met energielabel A++(+) en wasmachines en vaatwassers met energielabel A(+++) gebruiken veel minder energie dan oude types. De nieuwe wasmachines gebruiken ook veel minder water. Een wasdroger met energielabel A verbruikt ongeveer de helft minder energie dan een gemiddelde wasdroger met energielabel C. Een wasdroger op gas verbruikt zelfs gemiddeld zeventig procent minder.

Zuinige apparaten zijn wel duurder bij aanschaf. Maar vaak verdient u de extra kosten op termijn terug via verlaging van de energierekening. Als u een koelkast of wasmachine van voor 1985 vervangt door een nieuw zuinig type, verdient u de extra kosten in zo’n 6 jaar terug; de meerprijs van een zuinige wasdroger ten opzicht van een droger met energielabel C verdient u in zo’n 8 jaar terug.