Muur isolatie

Een gemiddeld huis bestaat voor een groot gedeelte uit (buiten) muren, al dan niet voorzien van een (lucht) spouw. Door deze muren gaat behoorlijk veel warmte verloren.

Het isoleren van (buiten) muren kan op verschillende manieren.

Zo is het mogelijk om de spouwmuur te voorzien van een isolerende laag waardoor de isolatie waarde van de totale muur verhoogd wordt.  Hiervoor gelden wel een paar voorwaarden:

  • De spouw moet “schoon” zijn, dat wil zeggen dat er geen directe verbinding is tussen de binnen en buiten muur. (bijvoorbeeld door ingevallen stenen of specie)
  • Voegwerk, dak en goten in orde
  • Kruipruimte ventilatie via de spouw

Indien de spouw (plaatselijk) niet schoon is kan dit wel worden opgelost (door tijdelijk stukjes muur te verwijderen, de spouw schoon te maken, en de muur weer te repareren). Maar dan vallen de kosten voor het isoleren wel een stuk hoger uit.

Indien de kruipruimte ventileert via de spouw, dan gaat dat straks niet meer, hiervoor moeten dan aanvullende maatregelen genomen worden.

Ook kan er gekozen worden voor isolatie van de muur aan de buiten zijde. Hierbij wordt op de buiten muur een stuk isolatie aangebracht die vervolgens wordt afgewerkt met bijvoorbeeld een pleisterlaag. Tegenwoordig zijn er al isolatie panelen met steenstrips er opgeplakt.

Een andere optie is het isoleren van de binnenmuur, dit kost wel enkele centimeters binnen ruimte. Bij deze techniek wordt er tegen de binnenmuur een isolerende laag aangebracht waar vervolgens een voorzetwand voorgezet wordt die weer naar wens kan worden afgewerkt.