Standby killers

Verschillende apparaten (TV’s, DVD spelers, Decoders) verbruiken in de standby stand nog behoorlijk wat stroom. Nu is het natuurlijk altijd mogelijk om alle stekkers er uit te trekken, of via een geschakeld stekkerblok alles uit te zetten. Maar dit vraagt om een aanpassing in uw gedrag, en grote kans dat dit soort dingen snel vergeten worden.

Een technische oplossing die u daar bij kan helpen is een standby killer.

standby killers kunnen u helpen veel energie te besparen. Apparaten die onnodig standby staan, kosten gemiddeld namelijk 450 kilowattuur per jaar (bron Milieu Centraal). Dat is zo’n € 100 per jaar!

Standby killers heb je in verschillende soorten en maten, zo heb je standby killers met een infrarood sensor die zodra je op de afstandsbediening drukt de apparaten “normaal” aangaan, en na ongeveer een minuut in standby mode helemaal uitgeschakeld worden.

Ook zijn er types die een bepaalde tijd stroom leveren, deze zijn ideaal voor bijvoorbeeld opladers van Telefoon’s of MP3 spelers.

Ook zijn er energie management pakket te koop waarbij je per aangesloten apparaat kan meten wat het “normale” stroom gebruik en het piek gebruik is, en die je kan laten uitschakelen op bepaalde uren. Meer over dit onderwerp in Meten & Sturen.